Δήμος Αγλαντζιάς

Η Αγλαντζιά είναι ένας αστικός δήμος που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Κύπρου δίπλα στην πρωτεύουσα Λευκωσία. Η ιστορία της Αγλαντζιάς χρονολογείται από το 3888 π.Χ., αλλά ο ίδιος ο Δήμος ιδρύθηκε τον Μάιο του 1986.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς βρίσκεται κοντά στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Κύπρου. Είναι ένας αυτόχθονος Δήμος με έκταση 31 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 14 είναι γεωργική γη (κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα από το 1974).

Η Αγλαντζιά έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Όντας διασκορπισμένη στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, η Αγλαντζιά εξακολουθεί να έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και, λόγω των μεγάλων χώρων πρασίνου και των δημοτικών πάρκων της, δικαιολογημένα αποκαλείται ο πράσινος δήμος της Κύπρου. Η οικιστική περιοχή της Αγλαντζιάς βρίσκεται στο υψηλότερο υψόμετρο της Λευκωσίας και η πόλη της Αγλαντζιάς συνδυάζει το παλιό με το νέο με ένα μοναδικό ανακαινισμένο ιστορικό κέντρο.

Η πόλη έχει πληθυσμό 23.000 κατοίκους και η οικονομία της βασίζεται κυρίως στον τομέα των Υπηρεσιών (το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Εθνική Τηλεόραση και πολλές τράπεζες έχουν τις βάσεις τους στην Αγλαντζιά). Η Αγλαντζιά έχει εργαστεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κυρίως στον τομέα της έξυπνης ενέργειας και του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Ο κύριος Ανδρέας Κωνσταντίνου εξελέγη Δήμαρχος Αγλαντζιάς στις εκλογές του 2020.

Ετήσιες δραστηριότητες:  Φεστιβάλ Αγλαντζιά (διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις), Φεστιβάλ τζαζ Αγλαντζιά , καρναβαλική παρέλαση

Σημεία ενδιαφέροντος: Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, Πολιτιστικό Κέντρο “Σκαλί”, Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου, δημοτικά πάρκα και χώροι πρασίνου.

Έργα ενδιαφέροντος: ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έξυπνη ενέργεια, πολιτιστικές δραστηριότητες, αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων “Pay as you throw”, αναζωογόνηση του παλιού κέντρου της πόλης κ.ά., δημοτικοί κήποι.